1797451_10203361469825471_865490030_n

Megfelelő felszerelés kiválasztása

Elsődleges alapelv a biztonság! Fegyveres edzéseken az emberen túl a fegyverek minősége és karbantartása is kiemlt fontosságú...

Ahogy azt a Fő oldalon a Felszerelések pontban is leírtuk, minden alkalommal kérj segítséget a ruházat és eszközök kiválasztásában! Ennek oka, hogy sok helyen lehet felszerelést vásárolni, de kevés helyen biztosítják az Iaido-hoz vagy Jodo-hoz szükséges minőséget és elvárásokat. Dojo-nk egyik beszállítóval sem áll kapcsolatban, így ajánlásaink nem anyagi érdekek alapján történnek.

Sok éves tapasztalat, hogy mindenki kezdeti lelkesedésében gyorsan és olcsón szeretne hozzájutni a felszereléséhez megfelelő ismeretek nélkül. Ez sok esetben drágább és hosszabb út lesz, mint az ajánlott.

Iaido felszerelés:

Ruházat – Iaido ruházat színei teljesen fekete vagy teljesen fehér. Hakama (alsó ruházat), Gi (felső ruházat), Jouban (Gi aláöltözet), Obi (öv) és térdvédő. A speciálisan az Iaido számára alkalmas ruházat beszerzéséhez tudunk ajánlani néhány bevált webshopot ahonnan mi magunk is rendelünk hosszú évek óta. A megfelelő ruházat biztosítja a tartósságot és a megfelelő megjelenést, mely vizsgaszempont. A térdvédő az egészség megőrzése érdekében kiemelten fontos, hiszen az Iaido gyakorlás során sok a térdelő pozítció és mozgás. A megfelelő térdvédő kiválasztásához is igyekszünk segíteni az egyéni igények alapján.

Iaito (életlen gyakorló kard), Bokuto (fakard), műanyag Saya (kardhüvely)

Bokuto és műanyag Saya használatával kezdődik az Iaido gyakorlása. Későbbiekben is fontos szerepük lesz a páros gyakorlatoknál. A megfelelő Bokuto leírását a Jodo felszerelések részben olvashatod.

Dojo vizsga letételével (32 edzést követően) lehetséges Iaito gyakorlókard használata. Iaito használata során nagyon fontos a megfelelő balansz, súly és tartósság. Az Iaito-nak speciális elvárásoknak kell megfelelnie, hogy az élethosszig tartó gyakorláshoz alkalmas legyen. Egyszerre kell a biztonságot, az egészséget és a megfelelő gyakorlást biztosítania. Megfelelő Iaito-t japánból ajánlott megrendelni, melyre több bejáratott webshop is kínál lehetőséget. A magyar törvények szerint csak csomagolt állapotban szállítható a kard, mely csomagolás nem nyitható ki egy mozdulattal, ezért a kardhoz megfelelő tok használata kötelező. Megrendelés előtt mindenképp egyeztess Sensei-eddel és légy türelmes, hogy csak egyszer kelljen megvásárolnod a kardod! 😉

Minden esetben a Sensei engedélyezni az új kard használatát a dojo-ban, a biztonság érdekében. Egy nem éles kard is komoly sérüléseket tud okozni. Shinken (éles kard) használata 4. dan felett (min 6-10 év gyakorlás után), külön erre vonatkozó Sensei engedéllyel lehetséges!

Jodo felszerelés:

Ruházat részei – Jodo ruházat színe teljesen kék vagy fehér. Kendo Hakama (alsó ruházat), kendo Gi (rizs szövésű felső ruházat), tetszér szerint: Jouban (Gi aláöltözet), Obi (öv). A kendo Hakama és Gi hagyományos indigó színezésű ruházat, mely fog. Első használat előtt érdemes külön erre használt lavórban kiáztatni, többször kiöblíteni és ecettel fixálni a színét. Így is számítani lehet rá, hogy a használat során az ember teste kék színű lesz. 🙂 Az indigó természetes fertőtlenítőszer, mely az apróbb sérüléseket, horzsolásokat fertőtleníti.

Jo és Bokuto, bőr Tsuba – Jodo gyakorláshoz a szabályzatban is rögzített fehér tölgy Jo (128cm hosszú, 2,5cm széles bot), Bokuto (fehértölgy fakard) és Tsuba (bőr markolatvédő) használata kötelező. A fehértölgy egy rendkívül ellenálló fa, mely tömör szerkezete biztonságossá teszi a sok kontakttal teli gyakorlást. A fehértölgy nem törik és nem kagylósodik az ütések hatására, mely később szálkásodáshoz vezet. A bőr Tsuba (markolatvédő) védi meg a kezet a lecsúszó ütésektől, mely nélkül komoly sérülések keletkezhetnek. Emiatt műanyag Tsuba használata nem megengedett Jodo gyakorlás közben.

Cikkünkkel szerettük volna közelebb hozni az Iaido és Jodo felszerelések elvárásainak megértéséhez minden olvasót! Reméljük, hogy gondolatébresztőnek szánt írásunk hasznos lesz és segít elkerülni az általunk már bejárt fölösleges utakat, ezzel időt, energiát és nem utolsó sorban pénzt spórolni az olvasónak!

A legfontosabb javaslatunk: Kérdezd meg Sensei-ed mielőtt bármit is vásárolnál!

Bejegyzés megosztása