Sato sensei

Sato sensei enbu

Youtube sensei??!!   

Mindenkinek vannak részek amik könnyebben mennek és vannak, amik csak nagyon nehezen. Számomra a legnagyobb mumus az időzítés. Pár éve találtam egy módszert, ami segített kinyitni az ajtót.

Hol találtam meg? A youtub-on…. 

Egy edzőtáborban Cook sensei javasolt egy videót számomra, hogy Sato sensei enbu-ja a youtube-on kiválló példa a tökéletes időzítésre.

Megnéztem ezerszer a videót és kerestem mitől olyan átkozottul jó valóban az időhasználata Sato sensei-nek. Aztán egyszer észrevettem, ahogy egy mozdulat során az ujjai egyesével keresik meg a helyüket a tsuká-n, biztos fogást találnak és abban pillanatban vágás! Elkezdtem valamit kapizsgálni.

Ő nem az idővel játszik, hanem minden technikára időt hagy magának.

Minden mozdulata csak akkor indul el, ha a technika tökéletesen kivitelezhetővé vált… megvan a mozdulat, stabil, erőteljes tud lenni. A mozdulat azért lesz ennyire alaposan előkészítve, hogy késlekedés nélkül azonnal, de tökéletesen végrehajtható legyen. Ok-okozat (erről talán egy következő cikkben). 
Ettől a mozgása természetes, folyamatos és számomra példaértékű. Mai napig sokat merítek ebből az enbuból, habár soha nem tálálkoztam még Sato sensei-el személyesen, sokszor hozza meg a kedvem a gyakorláshoz, amolyan gyermeki öszinte rajongással.

A képen Sato sensei és bal kezének ujjai, plusz a teljes enbu videó.

Youtube Link

#Iaido #Jodo #IaidoBudapest #JodoBudapest

Bejegyzés megosztása