Screenshot 2020-01-05 at 20.46.35

Koryu az eredeti és egyetlen, ZNKR az ördögtől való… vagy mégsem?

Magyarországon elterjedt nézet, hogy van két Iaido a hagyományos Koryu és a ZNKR, melyek elválnak egymástól és dönteni kell, hogy melyik klikkbe tartozom.

Véleményem szerint csak egy Iaido létezik, amiben van helye és értelme a Koryu és a ZNKR arcának is.

Nézzük sorra a tényeket, hiedelmeket és a babonákat a témáról:
– A Koryu az igazi hagyományos Iaido, mely autentikussága a valós értek, amit követni kell és érdemes,
– A Koryu a Senseiem útja, melyet én is követek és ettől nem tud eltéríteni semmi,
– A Sensei szava szent és sérthetetlen, az Ő álláspontját kell nekem is vakon követnem,
– Azért alakult ki a ZNKR Iaido, mert annyira kevesen és elzártan gyakorolták a Koryu formákat, hogy enélkül nem maradt volna meg nekünk,
– A ZNKR Iaido folyamatosan változik, évről évre újra írják, tónusokat váltanak,
– A Budo politika megköveteli a ZNKR-ban való aktív részvételt,
– Átláthatatlanok a magasabb fokozatok vizsga elvárásai,
– Magasabb fokozatra csak hátszéllel, politikai helytállással lehet megfelelni,
– A ZNKR egy hülyeség, mert változik, évente kellene újra tanulni,
– Csak egy út van a hagyományos út, a többi bohóckodás engem nem érdekel,
– A sorozatos csalódások a vizsgákon vagy versenyeken elég indoklás, hogy hátat fordítsák az egész modern hülye rendszernek,
.
.
.

Hosszan lehetne meg folytatni a felsorolást, de azt gondolom már kezd érthető lenni, hogy határvonal van.
Magamba nézek és megpróbálom értelmezni, hogy miért alakult ki ez a határvonal. Attól amit nem értek tartok, nincs forrás akitől elhiszem, elfogadom az érveket. A Senseiemnek van álláspontja, a többi engem már nem érdekel. Magyar vagyok, ezért rendkívül határozottan zárom ki a dolgokat, információ éhségem kicsi és beszűkült a látásmódom, de nekem ez így rendben van, így is életben maradok.

Egy másik dimenzióban…
A Koryu és a ZNKR, sőt meg a Budo politika is megfér egymás mellett. A Koryu a hagyományos út, melyet tisztelek, a ZNKR pedig az újhullám, ami segített és segít életben tartani. A Budo politika pedig létezik, hiszen ahol kettőnél több ember van ott felüti a fejét. Főleg egy ennyire hierarchikus rendszerben.
A Koryu az enyém, büszke vagyok rá és megtisztel, hogy képviselhetem. A ZNKR egy egységes forma, ami változásai segítenek megőrizni a rugalmas elmét, ami nélkül nincs változás, ami nélkül nincs fejlődés. Fejlődés nélkül pedig csak ugyan azokat a köröket tesszük meg, nem jutunk el sehova.
A Budo politika pedig egy rendszer, ami szükséges, hiszen háromnál többen vagyunk ( összesen nem dojonként, sok esetben 😢). A szabályrendszerek fontos ismérve, hogy csak akkor működnek, ha mindenki ismeri azokat első pillanattól fogva és ha mindenki betartja. (Elfogadom, hogy a mi dimenziókban, fontos a köd, hiszen a misztikum része és fontos, hogy legyenek egyenlőbbek, de ez most egy másik dimenzió!)

Mi van akkor, ha Cook sensei, számomra meghatározó szavai, nem csak eszmék, hanem valóban mozgatórugónkká válnak:
“Azért gyakorolunk Iaidot, hogy jobb emberekké váljunk”.

Mi van akkor, ha a mozgatórugó minden Iaido megmozdulásunkban az, hogy pozitív, nyitott, optimista és jószándékú emberek legyünk.
Persze ez nagyon nehéz feladat, hiszen mai világunk nem erről szól, gyakran elkapnak az indulatok, gyakran gondolom, hogy nem is én kezdtem, de meg lehet változtatni arra, hogy én voltam az első aki abba hagytam. 🙂

Köszönöm, ha elolvastad a hosszú posztot. Írásom saját belső gondolataim kivetülése. Csupán gondolatébresztő, a téma ennél sokkal összetettebb.
Gondolkozás egy másik dimenzióiról, ami lehetne a mi tehermentesebb dimenziónk is, ha akarjuk.

Végezetül egyik kedvenc videóm ami elindította a gondolkodásom valamelyik álmatlan éjszakán, hogy mennyi félék lehetünk, ami nagyon jó és mi kell ahhoz ennyi félék lehessünk.

LINK

Vass Gergely

#Iaido #Jodo #IaidoBudapest #JodoBudapest

Bejegyzés megosztása