B Tomi

HiraBu edzőtábor élménybeszámoló

Fogadjátok szeretettel Bodnár Tamás élménybeszámolóját, aki nem csak a táborról, de a HiraBu dojoban való edzésről is írt. Ezúton is köszönjük neki a kedves és bíztató szavakat!

HiraBu edzésekről:

Lassan két éve már, hogy külföldi munkavállalásom miatt saját dojomban, a Juunanshinban nem tudtam folytatni a gyakorlást, különböző időbeosztási és adminisztratív problémák miatt. Mindenképpen szerettem volna folytatni az edzéseket, fejleszteni az iaidomat. Tanárommal Patrik Demuynck Senseiel egyeztettem a lehetőségeimről, és Ő mások mellett Gergőt, és a Hirabu dojot javasolta, mint jó választást. Szerinte Gergő Iaidoja megfelelően magas szinvonalú, és itt gyakorolva jól felkészülhetek a következő vizsgámra.  Tehát a döntésemet főként ez befolyásolta, a Hirabu Dojo elhelyezkedése csak hab volt a tortán 🙂 http://hirabu.hu/2020/09/04/a-hirabu-dojo-tortenete/   Az elmúlt időszak beigazolta Patrik Sensei javaslatát. Az edzéseken rengeteg hasznos visszajelzést kapok, amit a reggeli edzéseim során próbálok beépíteni a katáimba. A gyakorlati tanácsokon kívül rengeteg új dolgot, érdekességet, sztorit hallottam az edzések során. Az edzések nem unalmasak,  gyakran más tematika szerint zajlanak, mint hagyományosan, példáult konfortzónán kívüli gyakorlás, katák bemutatása különböző habitussal, enbu és vizsgahelyzet gyakorlás. És még egy hatalmas pozitívum, hogy a gyakorlás során Gergő nagy hangsúlyt fektet a katák elemzésére, mi, miért és mikor történik, ez nagy segítség a mélyebb értelmezésben.

Táborról:


Készültem a vasárnapra, hiszen már régóta nem volt lehetőség hétvégi gyakorlásra, a szemináriumok, táborok sorra elmaradtak a vírushelyzet miatt. Úgy gondoltam, jó lehetőség ismét egy egész napot eltölteni, csak az iaidora fókuszálva. Az esemény szűk körben zajlott, a Hirabu Dojo tagjai velem kiegészülve. ( Lélekben már én is Hirabusnak tekintem magam, annyit gyakorlok velük, és annyi segítséget kapok )     Technika es örömfaktor. Ezzel a két szóval jellemezném a hétvégét.   A tábor első részében a katák technikai tökéletesítésére törekedtünk Gergő vezetésével. A katák gyakorlása során mindenki a szintjének megfelelő, személyre szóló tanácsokat kapott, min kellene javítania, hogyan lehetne technikailag tökéletesebb.    A délután második felében kezdődött a tamashigiri. Először megbeszéltük a vágógyakorlatok  biztonsági feltételeit, a gyakorlat menetét. Ezután a reggel előkészített, megkötött és beáztatott gyékénytekercsek a vágóállványra kerültek Péterék kertjében.   Számomra nagyon izgalmas volt, első alkalommal próbáltam. A gyékény előtt állva az első vágásomat erőből hajtottam végre, de aztán próbáltam Gerőre hallgatni, hagyd el az erőt, nincs rá szükség. A végére megtapasztaltam, hogy milyen kis erőkifejtés mellett milyen hatékonyan szeli át a kard a gyékényt. (  (Jedi vallásúként ezt az Erő nélküliséget nagyon nehéz volt megértenem és kiviteleznem 😀 De az Erő ott volt velem, csak nem az izmaimból feszítettem ki, hanem hullámként lendült előre )  Nagyszerű élmény volt!   A jövőben próbálom beépíteni a katáimba a lejegyzetelt tanácsokat, illetve a tamashigiriben megtapasztalt lendületes vágást gyakorolni az eddigi izmozós helyett 🙂   Köszönöm a szervezést és a nagyszerű élményeket!

Üdv,Tomi

Bejegyzés megosztása