Tomi

Bodnár Tamás – Yondan

Ezúton is gratulálunk Bodnár Tamásnak a sikeres 4. dan vizsgájához!

Fogadjátok szeretettel beszámolóját a felkészülés és vizsga élményeiről:

Yondan

            A Sandan vizsgám óta azt hallottam mindenkitől, hogy a következő szint elérése kemény dió, a mentálisan kell eljutnom oda, a fejemben lévő kapcsolót kell átkapcsolnom. El kell kapnom a gombát 🙂

1.Pálya, döntés:

            A felkeszülésemet nem volt zavartalan, bringás baleset miatt kb 4-5 hónapot kihagytam, majd jött a Covid, eleinte e-miatt sem tudtam edzeni. Sajnos én nem vagyok az a típus, aki akár otthon, a nappaliban is gyakorol. Szükségem van a dojora, a „szertartásokra”, edzés előtt átöltözni, belépni a helyre, felvenni a hangulatot, a koncentrációt.

            A járvány kezdete után pár héttel rájöttem, hogy ami történik, nem feltétlenül rossz. A betervezett vizsgám elmaradt, de így visszagondolva már nem bánom, akkoriban nem éreztem az önbizalmat, a flow-t at iaidomban. Rájöttem, hogy a lockdown remek lehetőség nyugodtan megkeresni a gombát, és amint lehetőségem lesz rá, elkapni. Kerestem egy szabad termet, és szerencsémre nem messze az irodámtól találtam egy táncstúdiót, ami kora reggelente szabad volt, kibéreltem.

2.Pálya, technika:

            Elkezdtem egyedül gyakorolni, tükrökkel, videókkal. Az elküldött videóimhoz Patrik Senseitől mindig kaptam tanácsot, útmutatást. Hetente egyszer a Hirabuban edzve Gergőtől kaptam a muníciót, min kell javítani, mit lehet fejleszteni. Ezekben a hónapokban a technikákra koncentráltunk. Próbáltam a tanácsokat, javításokat beépíteni a katákba, hogy technikailag elérjem azt a szintet, amivel el tudom kapni a gombát, ha odaérek. Magamban úgy éreztem, még messze van.

            Egyszer hallottam egy podcastot, amiben egy tengeralattjáró és a viharos tenger kapcsolatáról beszéltek. A hallottakat tovább gondolva rájöttem, hogy az iaido az én tengeralattjáróm. Ha a felszín nyugodt, lemerülhetek vele egy csendesebb helyre. Ha a felszín háborog, vihar tépázta, a merülés után eljuthatok ugyanarra a békés, nyugodt, mély állapotba. A magányos reggeleimen ezzel a tengeralattjáróval mélyedtem magamba 🙂

            Augusztusban jött a hír, újra lesznek vizsgalehetőségek. Jó úton járok, látszik a változás, Patrik Sensei hozzájárult a vizsgámhoz 🙂 Addig még van öt hetem.

3.Pálya, áramlat:

            Csak 35 nap, nem olyan sok. Úgy döntöttem, hogy félre teszem az otthoni edzés elleni ellenérzéseimet, és minden nap gyakorolni fogok. Az udvaron, ponyvát leterítve egész jó dojot tudtam csinálni. 🙂 Ahogy kezdtek fogyni a napok, úgy kezdtem el érezni, hogy elkapott az a bizonyos flow. Merüléseim során egyre gyakrabban találtam olyan áramlatot, amiben örömmel suhantam. Úgy gyakoroltam, ahogy hallottam: „Most már ne a technikára figyelj, csak az ellenfél számít! Gondold át, ő mit tesz / tenne most, és arra reagálj!”.  Ahogy a napok fogytak, tengeralattjárómban nőttek a belerakott mérföldek. Senseitől és Gergőtől is megerősítést kaptam, ezzel együtt önbizalmam is egyre nőtt, kezdtem elhinni, hogy képes leszek rá, képes vagyok rá. Mikor nem maradt több nap a naptárban, elindultam.

4.Pálya, vizsga:

            Patrik Sensei a pályaudvaron várt rám, ahonnan először hozzá, majd a szokásos dojo edzésére mentünk. Remek érzés volt a dojojában edzeni. A ritmus, a sebesség kissé különbözött az enyémtől. „Nem baj, a holnapi edzésen átvesszük ezeket is.” mondta Sensei. Másnap 5 óra privát edzés, OMG, ez szuper! Apró javítások a ritmikán, apró technikai trükkök, semmi komoly hiba. Láttam Senseien, hogy elégedett. Azt monda, jó munkát végzett Gergő 🙂

            A szombati vizsganap felvirradt, előtte korán fekvés, a fáradtság ne akadályozzon. Irány Gent, majd két óra szabad gyakorlás , miközben 7. danos Senseiek figyelnek, javítanak. Patrik Sensei nyugalomra int: „Take it easy, almost over”.

            A számom 402, csak a 3.danos vizsgákat kell végigvárnom, két kör, 13-14 perc, nagyon jó, nem fogok elgémberedni. 🙂

            Az utolsó 3. dan vizsgázó bevonul előttem, ülök a széken, es arra gondolok, mikor mehetek már? Közben mosolygok a maszk alatt. Még jó, hogy kötelező.

            Belépek, reiho, inazuma, ukenagashi, morote-tsuki, sanpo-giri, so-giri, reiho, lejövök. Nagyon gyorsan vége.

            A gombát elkaptam, sikerült. 🙂

#Iaido #Jodo #IaidoBudapest #JodoBudapest

Bejegyzés megosztása